MENU
Jesteś tutaj: Kulinaria Alternatywy dla zwykłego białego cukru: Zdrowa opcja

Alternatywy dla zwykłego białego cukru: Zdrowa opcja

10:15, dnia 05 lipiec 2022r.
Kategoria:Kulinaria
40
0

Cukier można obecnie znaleźć w niemal każdym produkcie. W przeszłości cukier był dostępny na półkach supermarketów tylko jako w pełni rafinowany cukier, biały cukier buraczany, brązowy cukier i cukier puder. Używano go głównie do słodkich wypieków. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele substytutów cukru i naturalnych słodzików. Mogą one stanowić zdrowszą alternatywę dla zwykłego cukru i mogą być również stosowane, aby pomóc ludziom w utracie wagi. Najpopularniejsze zdrowe alternatywy to erytrol, cukier kokosowy, cukier brzozowy (ksylitol), erytrol i stewia. Postaramy się pomóc Ci podjąć świadomą decyzję na temat ich wartości odżywczej, abyś mógł dokonać najlepszego wyboru. Zapraszamy do naszego sklepu trzyziarna.pl

Ksylitol jest skuteczną substancją słodzącą

Zacznijmy od ksylitolu (znanego również jako cukier brzozowy), który jest już dość dobrze znany. Ksylitol może być stosowany do zastąpienia zwykłego cukru. Jest on znacznie mniej kaloryczny niż zwykły cukier i nie zwiększa ryzyka rozwoju cukrzycy. Kaloryczność ksylitolu jest o prawie 40% niższa niż białego cukru. Co jest najlepsze w ksylitolu? Powoli podnosi poziom glukozy we krwi. Jego metabolizm zachodzi prawie całkowicie bez udziału insuliny. Ksylitol może zwiększyć mineralizację, czyli wchłanianie wapnia przez kości i przywrócenie gęstości kości. Jest bardzo polecany dla osób z osteoporozą. Należy pamiętać, że tradycyjny cukier może mieć odwrotne działanie i "wypłukuje" sole mineralne z organizmu, w tym wapń. Ksylitol to szybki sposób na przywrócenie pH śliny i zapobieganie rozwojowi bakterii. Dzięki temu jest dobrym wyborem dla osób z zaburzoną tolerancją glukozy lub chcących schudnąć.

Dowiedzmy się więcej o cukrze kokosowym

Cukier kokosowy jest mniej znany, ale nie niespotykany. Wytwarzany jest ze słodkiej wydzieliny palmy kokosowej. Ze względu na dużą zawartość minerałów w pąkach palmowych (zwłaszcza potasu), cukier kokosowy jest często wynoszony na wielkie wyżyny. Cukier kokosowy jest bogaty w witaminy C, B1, C2, B3 i B6. Cukier kokosowy smakuje i wygląda podobnie do cukru trzcinowego. Cukier kokosowy ma karmelowy i kokosowy posmak, który jest lubiany przez koneserów deserów i kawy. Cukier kokosowy nie jest zamiennikiem białego cukru. Może być jednak lepszy dla zdrowia niż zwykły cukier.

Czym dokładnie jest erytrol?

Erytrol to niskokaloryczny, naturalny cukier, który ma delikatny słodki smak. Jest bezpieczny dla diabetyków, ponieważ ma zerowy indeks glikemiczny. Erytrol może być stosowany do utraty wagi, ponieważ nie ma prawie żadnych kalorii i jest prawie tak słodki, jak zwykły cukier. Jego słodkość jest o 60 do 70 procent mniejsza niż sacharozy (cukru stołowego). Erytrol nie jest przetwarzany przez organizm jak cukier lub inne substancje słodzące. Zamiast tego jest wydalany w postaci niezmienionej z moczem. Nie zawiera żadnych enzymów, które powodowałyby jego degradację w organizmie. Nie ma prawie żadnych wzdęć i efektów przeczyszczających. Erytrol może być dodawany do herbaty, kawy i domowych wypieków, ponieważ jest prawie tak słodki, jak cukier stołowy.

Stewia - naturalna słodycz

Stewia byłaby ostatnia, ponieważ jest pochodzenia roślinnego. Jest zdecydowanie zdrowsza od sztucznych słodzików i cukru. Stewia jest nawet 300x słodsza od cukru, ale ma wyraźny gorzki smak, który może nie każdemu odpowiadać. Stewia jest bezpieczna dla osób cierpiących na fenyloketonurię. Badania wykazały, że stewia ma korzystny wpływ na nadciśnienie i cukrzycę. Wynika to z jej niskiej liczby kalorii i zerowego indeksu glikemicznego. Ważne!!! Ważne jest, aby w celu stworzenia stewii połączyć ją z innym składnikiem, wypełniaczem lub nośnikiem. Glikozydy stewii, czyli naturalny słodzik, muszą być z czymś zmieszane. Z reguły powinna to być celuloza. Wynika to z faktu, że jest ona ciężkostrawna. Glikozydy to składniki odpowiedzialne za słodki smak stewii. Stewia jest naturalnie bogata w glikozydy, takie jak stewiozyd czy rebaudiozyd.

Zdrowe wybory

Niezależnie od tego, na jaki cukier się zdecydujemy, należy pamiętać, że cukier może być zarówno słodki, jak i wartościowy. Nadmierna ilość cukru może prowadzić do otyłości i innych problemów zdrowotnych. Najpierw wpływa to na Twoje ciało i kształt, prowadząc do otyłości. Następnie tkanka odkłada się w narządach ciała, zwłaszcza w sercu i nerkach. Może to prowadzić do różnych chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy, nadciśnienia i wysokiego cholesterolu, a także uszkodzenia mięśnia sercowego. To tylko niektóre z powodów, dla których zdrowy cukier jest tak ważny. To źródło witamin i minerałów, które jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie wyobrażają sobie bez niego życia.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Napisz komentarz

Imię:*
Email:*
Komentarz:*