MENU
Jesteś tutaj: Kulinaria Jak przygotować mięso do hamburgerów?

Jak przygotować mięso do hamburgerów?

09:06, dnia 30 wrzesień 2022r.
Kategoria:Kulinaria
53
0

Jak przyrządzić hamburgery. Hamburgery to fast food, którym może delektować się każdy. Pyszny hamburger to przede wszystkim soczysty kawałek mięsa, polany sosem i chrupiącymi warzywami, podany na idealnie opieczonej bułce. To prosty fakt. Jak zrobić idealne takie jak burgery Zawiercie? Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci zrobić świetnego burgera.

Wybieraj mięso ze znanego pochodzenia

To oczywiste, że jakość Twojego burgera będzie zależała od mięsa, które wybierzesz. Najlepiej jest wybierać mięso ze znanego źródła, np. od lokalnych sprzedawców. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że mięso nie jest nasycone popularnymi środkami chemicznymi.

Kształtowanie burgerów jest proste.

Odradzamy zakup gotowego mięsa mielonego przy tworzeniu pysznego burgera. Podczas gdy te na półkach supermarketów mogą być bardzo grubo zmielone na burgery, my polecamy grubo zmielone mięso. Plan ten można wykorzystać nawet jeśli nie posiadasz maszynki do mięsa. Wiele sklepów zmieli Twoje mięso na życzenie. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem jednej z nich, zalecamy grubo zmielić mięso. Dzięki temu uzyskamy lepszą teksturę. Mięso powinno być zmielone tylko raz. Wszelkie dalsze próby spowodują jedynie, że mięso stanie się mięsiste, a tego nie chcemy. Same burgery nie muszą być idealnie uformowane. Nie trzeba długo ugniatać mięsa, liczy się przede wszystkim smak.

Należy pamiętać, że mięso na burgery kurczy się pod wpływem temperatury, ale staje się nieco grubsze. Podczas formowania mięsa należy wziąć to pod uwagę. Dzięki temu mięso lekko się skurczy dodając średnio 2 cm.

Jak przygotować mięso do zrobienia burgerów?

Smak, czyli idealne doprawienie

Teoria głosi, że im więcej przypraw użyjesz, tym lepszy będzie smak burgera. Jest to absurd!!! Do hamburgerów najlepiej jest doprawić mięso jedynie solą i pieprzem. Te przyprawy nie zdominują smaku mięsa. Uważaj!!! Posól mięso do hamburgerów zanim je ugnieciesz. Przesąd? To nieprawda. Sól rozpuszcza białka, przez co mięso może stać się zbyt lepkie. Nie tego chcemy, gdyż burger powinien mieć inną konsystencję.

Jak przygotować burgery i na czym je usmażyć.

Gdy mięso zostało już zmielone, jest gotowe do ugniatania lub przyprawiania. Teraz wystarczy je tylko usmażyć. Może brzmi to prosto, ale jak smażyć nasze burgery? Do smażenia i aromatyzowania mięsa można użyć gęsiego tłuszczu lub smalcu. Nie jest to jednak jedyny sposób. Niektóre burgery mają jako dodatek plastry boczku. Możesz podsmażyć plastry boczku na suchej patelni, a następnie użyć wytopionego tłuszczu do usmażenia burgera. Burger zachowa część smaków boczku, a mięso będzie bardziej wilgotne i soczyste.

Patelnia grillowa wydaje się być najlepsza do smażenia hamburgerów. Lepiej jest użyć swojego grilla. Zalecamy użycie żeliwnej patelni, jeśli takiej nie posiadasz. W zależności od grubości i wielkości Twoich burgerów, smaż każdą stronę przez około 3 minuty.

Do burgerów - mięso i dodatki

Choć mięso to mięso, równie ważny będzie cały pakiet. Soczysty, pyszny burger jest niczym, jeśli nie towarzyszą mu chrupiące warzywa i dobrze przygotowane sosy. Połączenie mięsa z dodatkami pozwoli stworzyć pyszną przekąskę.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Napisz komentarz

Imię:*
Email:*
Komentarz:*